17 Mei 2014

Belajar Main Seruling

Assalamualaikum..... Waaahhhh... nampaknya dah banyak benda belajar nih!. Kraftangan dah buat, cenderahati pun dah buat... tu semua seni kraf.. Kali ni aku nak ajar seni muzik plak.... Hehehehe... bukan guru muzik pun..... tapi dah  minat kannnnn...
Okeyla... kali ni aku nak ajar cara main seruling buluh (bamboo flute) yang Chinese punya... dorang panggil flute tu sebagai "Dizi". Mmmm.... sebenarnya payah jugak nak ngajar muzik kalau kena taip sebijik-sebijik macam nih. So terpaksa la aku buat video. First video kat bawah ni adalah untuk introduction jer.. macam mana nak prepare flute tu untuk main muzik.

Introduction - Persediaan Seruling Buluh (Dizi)
 
video
 
 
Kalau dah terer prepare flute... bleh skip video kat atas nih. Kali ni aku nak ajar cara tiup flute untuk lagu melayu..... lagu lamer..... Gurindam Jiwa. Aku guna nombor je... xnak guna  note A,B,C. Sebab nak bagi mudah adik2 yang baru nak belajar tu paham. Hok dah terer tiup flute, dah terer baca note muzik tuuuu....... xyah nak menyibuk sangat lah!. Video tutorial ni aku buat khas untuk mereka yang baru je nak blaja tiup flute. Yang baru first time nak tiup flute.

Belajar Lagu 'Gurindam Jiwa' Cara Paling Mudah

video


Okey.... then, kalau rasa macam xlarat sangat nak tonton video yang panjang tuh, copy jer gambar kat bawah ni, then gi la dok kat mana2, tepi pantai ke, tepi sawah padi ke, tepi kaki bukit ke (khihihih... mentang2 la tiup seruling) , takpun dok je dalam bilik korang ......praktis sampai jadi terer.


Nota Ringkas 'Gurindam Jiwa'
 

Anyway..... sebelum terlupa, nak mintak maaf banyak2 sebab quality video yang aku post kat atas tu kurang memuaskan. Maklumlaaa.... baru first time upload video dalam blog ni. So, harap korang semua boleh terimalah seadanya ya :)

Lastly, diucapkan selamat belajar muzik dan semoga cepat terer. Chau duluuuuuuu.... Bye..... Assalamu'alaikum.




43 ulasan:

  1. Dimana yg bolh sy dptkan serulung buluh ni dgn kualiti yg baik dan harga yg berpatutan ? sy teringin nk cuba tiup seruling nii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Flute note C tu Sy beli cr online n dhntr mlalui pos dr kdi Muzik Soon Kim Hok, Melaka. Kualitinya bagus. Yg lain tu sy beli di kdai buku sekitar bndar Kuantan.

      Padam
    2. Kedai kami ada menjual seruling.. alat muzik lain pun ada :)

      Padam
    3. saya pelajar universiti di pantai timur. baru nak blaja2 main. sy beli di instagram: mfauziei . atau pun ada di laman web www.seruling.my

      Padam
  2. wah..bagusnya..harap ada lagu yg boleh diajar lagi.. =)

    BalasPadam
  3. Takde buat kelas khusus ke kat kuantan?

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum . ada note lagi tak cik. Saya baru nak belajar hehehe. Ni email saya fahmar1801@gmail.com. terima kasih :)

    BalasPadam
  5. salam...nak note lagii..

    BalasPadam
  6. ni email saye suriniarsenal@yahoo.com

    BalasPadam
  7. salam.. boleh tak minta note bagi seruling... ni email saya .. rofellafrista@gmail.com

    BalasPadam
  8. oowwwhhh... sorry... lambat reply... dah lama x bukak blog ni... maaf kelas blajar main seruling memang tak ada... main pun untuk suka2 ja... kalau nak guna kod D pun boleh... lubangnya tetap sama cuma bunyinya saja yang mungkin sedikit rendah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun berminat nak belajar main seruling ni. ajar camne nak kenal not. karmakreatif@gmail.com

      Padam
  9. Assalammualaikum....umm....saya dah mahir dalam main seruling ni...tapi saya nak cari note lagu (menuju cahaya )mohram......macam mna saya nak cari ....awak boleh bagi tak ?

    BalasPadam
  10. umm....assalammualaikum...saya dah mahir main seruling ni....saya cuma nak tanya macam mana nak dapat kan note dan kalau boleh saya nak note lagu Menuju Cahaya (mohram)

    BalasPadam
  11. macam mana nk mebezakan seruling bgs atau tidak?

    BalasPadam
  12. wa'alaikummussalam.. Adam Haziq, kalau nak search note untuk lagu (tak kira la lagu apa) dengan encik google memang payah. Terutama lagu Menuju Cahaya.Macam kena mintak drp en. mohram je (menunjukkan saya pun tak ada note tu.... minta maaf.). Tapi saya percaya practice make perfect.

    BalasPadam
  13. untuk encik Unknown..... saya menjawab menerusi pengalaman... ada beberapa seruling yang saya beli, bila ditiup ia susah mengeluarkan bunyi dan ada juga berbunyi tetapi bunyinya tidak nyaring. Kebiasaannya saya akan menguji seruling yang baru dibeli dengan yang lama (note sama so bunyi mesti sama). Kalau just ada satu sahaja. Saya akan menutup semua lubang kemudian membuka selubang demi selubang secara perlahan (macam mencalit dgn jari). Kalau bunyi yang dikeluarkan meningkat satu note tanpa pecah maksudnya seruling tu bagus. Tapi kalau dia meningkat 2 note taupun menjadi tidak nyaring maksudnya kena pilih seruling lain. Walau bagaimana pun kena pastikan anda meniup dengan cara yang betul.

    BalasPadam
  14. saya telah membeli seruling/dizi kod "F" untuk pertama kali nya.....tetapi agak susah, kemudian saya beli lagi dizi yang ke-2 saya kod "E", boleh ke cik salawati email or tunjuk pada saya no.lubang yang perlu ditutup untuk dizi kod "E" saya---
    email: zalie0045@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya tak kiralah zalie beli dizi kod apa2 pun. Lubang yang perlu ditutup tetap lubang yang sama. Cuma bunyi note yang dikeluarkan mungkin akan berbeza sedikit tetapi bunyi lagu tetap sama akan keluar macam gurindam jiwa juga. Selamat berlatih.

      Padam
    2. Ada kod kau ilham ku tak...tlg nk cpt

      Padam
  15. Assalamualaikum..nak mntak tolong send video yg diatas tu dkt saya boleh x?saya x boleh tgok..tgn terketar2 nak main lagu ni..maaf saya baru nk belajar..jd,mntak tolong tunjuk ajar..email saya ameerchiha@gmail.com..klau susah nk mntak tolong send by ws di number saya 0134710977..mohon sangat2..terima kasih..

    BalasPadam
  16. Asalam..saya nak tnya berapa harga yang standard untuk satu seruling ea??

    BalasPadam
    Balasan
    1. harga standard?? emmm....rata2...harga bawah 50rm..ade gak yg cecah 100rm...tngk pd c pnjual jugk la..setakat yg sy beli..paling mahal chinese dizi utk kod C...rm115

      Padam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. haha..aku setuju dgn cik admin...practice make perfect!! kan..sy punyai koleksi C,G,D,E...main sama jekk..beza adalah ton yg d kluarkan jnis seruling 2....kottttt....

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum . Sya nk video yg diatas tu boleh tk ? Sya tk boleh play video tuu . Sya baru nk belajar main . . Whatsapp kt no sya 0135292600 or wechat Tengkuaidil . .

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum. Sy nak belajar main seruling boleh x? Sy pun duk sekitar kuantan jugak ni. N mencari org perempuan yg boleh ajar main seruling. Hehe. Boleh x kalau sudi ajar sy? :-)

    BalasPadam
  21. salam.. boleh tak minta note bagi seruling... ni email saya zulazhan90@gmail.com

    BalasPadam
  22. Boleh mintak note2 untuk lagu lain tak ?😅.. ni email saya razin.norman@yahoo.com saya berminat nak belajar

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. Boleh mintak note2 untuk lagu lain tak ?😅.. ni email saya razin.norman@yahoo.com saya berminat nak belajar

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum...teman2 Boleh Tak Kita Buat wApps utk pemain Seruling??

    Remy (singapore)
    Hp : +65 8683 1007

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum...teman2 Boleh Tak Kita Buat wApps utk pemain Seruling??

    Remy (singapore)
    Hp : +65 8683 1007

    BalasPadam
  27. assalammualaikum... terima kasih berkongsi kat sini...membantu sangat untuk saya memulakan pebelajaran saya untuk bermain seruling... terima kasih

    BalasPadam
  28. Salam sis.. berminat sesangat nak belajar main seruling ni.. tapi video tak boleh nak 'play'.. boleh tolong send ke email saya tak.. haryati_hassim@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah dapat tgk ke blm video tu? saya pun tak boleh tgk..

      Padam
  29. we want more...!!! we want more !! haha
    sy pun nak tanya jugak...seruling sy bunyi do re mi je ..pastu bunyi fa so la tak bunyi...seruling sy problem ke?

    BalasPadam
  30. macamana nak tengok video tu?

    BalasPadam
  31. Assalamualaikum . ada note lagi tak cik. Saya baru nak belajar hehehe. Ni email saya ikmalmal69@gmail.com.harap cik sudi berkongsi dengan saya terima kasih :)

    BalasPadam
  32. Kalau ikutkan not di atas...ada 6 lubang

    Sekiranya not berno 5...kene tutup lubang ke lima2 lubang atau lubang no 5 sahaja?

    BalasPadam
  33. Boleh dapatkan seruling dan cara tiupannya di www.seruling.my

    BalasPadam
  34. Assalamualaikum..sy berminat sgt nk belajar main seruling tp xtahu kt mana ada kelas...macam mana ya cara?

    BalasPadam